همانطور که میدانید، یکی از مسائل مهم و قابل توجه برای اشخاصی که میخواهند از انواع سنگ ساختمانی در مکانهای مرطوب استفاده کنند، میزان مقاومت آن سنگ در برابر جذب رطوبت است. از آنجایی که بسیاری از سنگهای طبیعی حاوی خلل و فرج متعدد هستند و امکان استفاده از آنها در مناطق پربارش و فضاهایی که رطوبت محیط بالا است، وجود ندارد؛ ازاینرو افراد باید قبل از انتخاب و خریدن سنگ مورد نظر، از دلایل نیاز به سنگ مقاوم در برابر رطوبت در ساختمانها آگاه شوند و سپس با بررسی ویژگیهای هر کدام از سنگها، بهترین گزینه را انتخاب کنند.
معرفی سنگهای مقاوم در برابر رطوبت
مقاومترین سنگهای ساختمانی در برابر رطوبت شامل موارد زیر میشود:
- سنگ تراورتن؛
- سنگ گرانیت؛
- سنگ مرمر؛
- سنگ مرمریت.
سنگ تراورتن
سنگ تراورتن بدلیل بافت بسیار متراکم آن که از تخلخل بالایی برخوردار بوده باعث شده تا چسبندگی خوبی نسبت به ملات داشته و در برابر جذب آب و رطوبت مقاوم بوده .
در دو سطح سنگ تراورتن خلل و فرج موجود است که به این نکته حتما باید دقت داشت. پر کردن سطح پشتی با ملات و دوغاب برای جلوگیری از رطوبت بوده که باید منافذ سطح رویی نیز پر شود که این کار صورت نمیگیرد مگر با رزین .
عدم پرکردن منافذ موجب میشود هنگام یخ زدن آب در سوراخهای موجود ، به مرور ترکهایی در سطح سنگ ظاهر شوند که در نهایت موجب از هم پاشیدگی سنگ میشوند. پس حتما به خاطر بسپارید در هنگام انتخاب سنگ تراورتن ،منافذ سطح رویی را چک کنید که با رزین پوشش داده شده باشد.
بطورکلی سنگهایی که تخلخل مناسبی ندارند و سنگین هستند برای مناطق شرجی مناسب نمیباشند.
سنگ گرانیت
سنگهای گرانیت ازجمله پرمصرفترین و پرکاربردترین انواع سنگ چه برای ساخت نما و چه استفاده در سایر نقاط ساختمان گزینۀ بسیار مناسبی است. گرانیت از انواع سنگ آذرین محسوب میشود که دارای مقاومت بسیار بالا در برابر شرایط فشار و گرما، مقاوم در برابر خط و خش و آسیبهای فیزیکی، میزان جذب آب پایین و همچنین مقاوم در برابر نور خورشید است. لازم به ذکر است که سنگ گرانیت دارای تخلخل پایین اما وزن بالا میباشد. به همین علت هنگام انتخاب سنگ گرانیت باید به وزن اضافهای که این سنگ روی ساختمان ایجاد میکند، دقت فراوان داشته باشید.
گرانیت از جمله سنگهای گران قیمت است، اما دوام و سازگاری زیاد آن میتواند توجیهی برای انتخاب این سنگ باشد. از آنجایی که موضوع اصلی این مقاله در خصوص سنگ نما برای آب و هوای مرطوب است، باید بگوییم که اگرچه به طور کلی سنگ گرانیت انتخاب مناسبی برای ساخت نمای ساختمان است، اما تخلخل پایین آن موجب میشود که در آب و هوای مرطوب چسبندگی لازم را با سایر مصالح نداشته و با جذب رطوبت در طول زمان، از نما جدا شود.
سنگ مرمر
سنگ مرمر از سنگ آهک دگرگون شده به وجود میآید و دوام بسیار بالایی در برابر گرما، سرما، بارش و شرایط آب و هوایی مختلف از خود نشان میدهد، بنابراین امکان استفاده از آن به عنوان سنگ نما، سنگ دیوار، سنگ کف، سنگ بین کابینتی، سنگ فرش و پلهها وجود دارد. البته باید به این موضوع توجه کنید که سنگ مرمر یک سنگ متخلخل و حساس در برابر مواد اسیدی است و در صورت مواجهه با بارانهای اسیدی یا مواد شیمیایی نامناسب، سطح سنگ دچار خوردگی و فرسایش میشود. ازاینرو بهترین مکانها برای استفاده از سنگ مرمر، فضاهای داخلی ساختمانهای غیر صنعتی است.
سنگ مرمریت
مرمریتها از دستۀ سنگهای دگرگون هستند که دارای طیف رنگ، طرح و جنس متنوعی میباشند. زیبایی و درخشندگی سنگهای مرمریت توجه بسیاری از افراد را به آنها جلب میکند. البته باید گفت که مقاومت این سنگها در برابر نور خورشید و همچنین باد و باران بسیار پایین است و به سادگی دچار رنگ پریدگی و همچنین پوسیدگی میشوند. به خصوص استفاده از سنگ مرمریت برای ساخت نما در آب و هوای مرطوب توصیه نمیشود. اما به علت زیبایی بسیار این سنگ، بسیاری از افراد آنها را انتخاب میکنند.
ویژگیهای سنگ مقاوم در برابر رطوبت چیست؟
ویژگیهای سنگ مقاوم در برابر رطوبت عبارت است از:
- عدم پوسیدگی
- عدم ترک خوردگی
- عدم کپک زدگی و رشد قارچ روی سطح سنگ
- دوام بالا در برابر شرایط آب و هوایی مختلف
- عدم جذب رطوبت
- عدم سوراخ شدن سطح سنگ
- چسبندگی مناسب به متریال پشت خود
- لغزنده نبودن سنگهای مورد استفاده در کفسازی.
جمع بندی
بطور کلی الزاماتی برای انتخاب سنگ در مناطق مرطوب و شرجی به منظور استفاده در نمای ساختمان و کفپوش وجود دارد. در این مقاله به بررسی بهترین سنگ مناسب محیطهای مرطوب پرداختیم. سنگ مناسب مناطق شرجی باید نسبت به نفوذ آب و رطوبت از استحکام بالایی برخوردار باشد این ویژگی بیشتر در سنگهای تراورتن یافت می شود که از تخلخل خوبی برخوردار باشد و منافذ آن با رزین پوشیده است.
:: بازدید از این مطلب : 21
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0